Tuintrends voor 2018

Natuurlijke en duurzame materialen

Naast de interesse in duurzame materialen is er ook steeds meer belangstelling voor een ruw karakter in materiaalgebruik, zoals bijvoorbeeld gekloofd Belgisch hardsteen en gevlinderd beton voor de gevel en vloer. Hetzelfde geldt voor de keuze van hout en barnwood (gevelbekleding) en het gebrande hout (zwarthout). Producten die vaak nog mooier worden naarmate de tijd verstrijkt. Allen geven ze de tuin een rauwe look die vaak samengaat met het interieur. Ook ambachtelijke producten als hand-made potten en bakken zijn populair.

 De culinaire kooktuin

Een tuin die van alle gemakken is voorzien. Naast groente en fruit vind je eetbare bloemen en verse kruiden. De buitenkeuken wordt steeds meer uitgebreid en zelfs buitenhaarden hebben een kookfunctie.

 Structuur wordt belangrijker

De structuur van een plant wordt belangrijker dan de kleur en de bloei. De structuur van de plant kan namelijk versterkend werken op het materiaalgebruik in de tuin. Siergrassen, varens en bladplanten zoals Acanthus mollis en Hydrangea quercifolia lenen zich hier goed voor.

 Verlichting

Verlichting geeft echt iets extra’s aan je tuin. Het geeft de tuin een sprookjesachtig en onwerkelijk effect en is bovendien praktisch. Denk aan lampjes die je oprit aangeven of het pad verlichten. En ook als het donker is kun je nog gezellig in je tuin zitten. Met verlichting is het mogelijk om elk element in de tuin of zelfs de hele tuin op de juiste manier uit te lichten.

 Verticaal groen

Deze woontrend heeft ook zijn weg naar buiten gevonden. Architecten passen steeds vaker “groene gevelbekleding” toe. Wereldwijd worden gebouwen bekleed met beplanting en mossoorten. Zo wordt het aanzicht in de straten steeds groener. Ook in de tuin zien we deze groene wanden steeds vaker terug. Wanneer het verticaal groen in meerdere ruimtes, zowel in huis als buitenshuis, wordt toegepast kan hiermee ook de verbinding worden gelegd tussen binnen en buiten.

Leefgenot is een must-have

De trend om de tuin te zien als een verlengstuk van je huiskamer zet door. Vooral in de wat grote tuinen worden meerdere kamers gevormd met elk hun eigen gebruik: een lounge plek, een plek om aan tafel te eten en een aparte keuken. Ook in een kleine tuin is een indeling in meerdere kamers een goed idee want het laat je tuin groter lijken. De tuin is meer dan ooit de plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Die buitendouche of sauna in de tuin mag er weer zijn.