Gazon

Een mooi gazon is een ware aanwinst voor je tuin. Het is daarom niet geheel verrassend dat veel mensen hun tuin van gras voorzien. Gras zorgt voor een natuurlijke uitstraling en bovendien kunnen de kids er heerlijk op spelen. Om het hele jaar door een mooi gazon te behouden is regelmatig grasonderhoud essentieel.

Grasonderhoud

Om te zorgen dat je zo lang mogelijk van een prachtig groen gazon kan genieten, is goed grasonderhoud van belang. Maar wat houdt grasonderhoud nu precies in? Omdat veel mensen dit niet weten, hebben we de verschillende onderhoudswerkzaamheden op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn wij er om je te ondersteunen waar nodig!

1. (kunst)gras leggen

Of je nu voor gras of kunstgras kiest, voor beide is het van belang dat het meteen op de juiste manier wordt aangelegd. Hiervoor is een goede voorbereiding vereist. Zo dient de bodem allereerst goed te worden gespit en vervolgens te worden geëgaliseerd. Een goede voorbereiding en de juiste manier van aanleggen zorgen ervoor dat je hierna optimaal van je grasveld kunt genieten.

2. Grasmaaien

Grasmaaien is een van de meest voor de hand liggende onderhoudswerkzaamheden: je kunt er nu eenmaal niet omheen. Vanaf mei tot oktober dient het gras wekelijks te worden gemaaid. Wanneer je hier te lang mee wacht, wordt het gras langer en het maaien lastiger. Bovendien geeft een gemaaid grasveld je tuin direct een verzorgde uitstraling: een goede reden om het maaien niet uit te stellen.

3. Onkruidbeheersing

Onkruid en mos zijn niet bevorderend voor het uiterlijk en de kwaliteit van gras. Om deze reden is het belangrijk dat je op tijd begint met de bestrijding hiervan. Hierdoor voorkom je dat onkruidgroei uit de hand loopt.

4. Verticuteren

Door het gras te verticuteren wordt alle mos verwijderd en blijft je gazon mooi. Wanneer je dit niet doet, zal mos zich snel verder verspreiden. We raden daarom aan om het gras in je tuin minimaal één keer per jaar te verticuteren.

5. Kale plekken inzaaien

Wanneer je je gras verticuteert, ontkom je niet aan kale plekken in het gras. Deze dienen zo snel mogelijk te worden ingezaaid, zodat het gazon snel weer herstelt.

6. Bemesten

Bemesting speelt een belangrijke rol wanneer we praten over grasonderhoud. Voor een mooi en gezond gazon is bemesting namelijk noodzakelijk. Mest geeft gras de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien. Gedurende het groeiseizoen (van april tot en met augustus) moet het gazon daarom minimaal drie keer bemest worden.

7. Zomer- en/of winterklaar maken

Om te zorgen dat het gras in je tuin de winter goed doorkomt, moet het zoals dat heet winterklaar gemaakt worden. Denk hierbij aan het verwijderen van bladeren, het aansteken van de graskanten en natuurlijk het bemesten van het gras. Wanneer de winter ten einde is, gelden soortgelijke werkzaamheden ook om je gras zomerklaar te maken.

Hulp nodig met grasonderhoud?

Goed grasonderhoud is essentieel voor het mooi en gezond houden van je gazon. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij (één van de) bovenstaande werkzaamheden? Of wil je sparren over de mogelijkheden met betrekking tot grasonderhoud? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel 085-3038443

Direct een klus aanvragen? Klik hier voor een offerte van een van onze OnderhoudsHoveniers

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Mail ons 085-3038443